Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Hrvatska

[ 114 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Re: Odlazak u inozemstvo
 Post Postano: 06 pro 2015 23:10 

Malo bih se nadovezao na Diablovo iskustvo sa Nexe betonom jer je ono karakteristicno za domace gospodarstvo. Ta iluzija da ce gradjevina pokrenuti cijelo gospodarstvo i da cemo pomocu nje nesto napraviti u trenutku kad kompletna operativa nije bila u stanju javiti se ni na jedan medjunarodni natjecaj zbog nedostatka radne snage (strucne - armiraca, tesara, zidara, elektricara) je i dovela do kraha. Bilo je dobro dok je politika namjestala poslove i dok su se tuneli farbali 5 puta. A sve je krenulo s nevidenom pljackom u obnovi o kojoj jos uvijek svi sute. Pa su bivsi majstori za mjesalicom odjednom imali firme od 700 ljudi u kojima su place bile 10+ k kuna. A u isto vrijeme su unisteni zadnji ostaci firmi koje su nekad gradile cijele gradove u inozemstvu. Banka da kredit, napravi se zgrada, ljudi uzmu kredit, gradi se dalje... jednom je moralo puci i to nema veze s krizom u svijetu.
Radim u stranom predstavnistvu privatne tvrtke koja posluje na svim kontinentima, a zena u gradjevinskoj firmi i u to doba me tukla s placom 2,5 puta... Moja tvrtka posluje s vodecim industrijskim gigantima u svijetu, a zeninoj su musterije bile Kalmeta i Todoric... pametnome dosta...
Ja sam siguran da ce place i mirovine kod nas tek poceti padati... i to prilicno...

Povratak na vrh 

Post Postano: 07 pro 2015 00:27 

Neznam sto da napisem...
Znam i vjerujem da je tesko u HR i da nije bajno. Ali isto tako vjerujem da postoje firme koje dobro rade i gdje se moze dobro radit ne vjerujem da je to u tako mizernom postotku kako se ovdje prica. A mozda se i varam...
Imam firmu (obrt) od 80 zaposlenih i uvijek mi radnici dobe placu 1. U mjesecu i svi prekovremeni su im placeni (veca satnica), bozicnice, regresi, etc. Al ja na to gledam kao na nest sto je normalno, kako mora biti.
Zato mi se ne moze reci da se u HR ne moze... Ali treba raditi

Povratak na vrh 

Post Postano: 07 pro 2015 00:50 

Fyla je napisao:
Neznam sto da napisem...
Znam i vjerujem da je tesko u HR i da nije bajno. Ali isto tako vjerujem da postoje firme koje dobro rade i gdje se moze dobro radit ne vjerujem da je to u tako mizernom postotku kako se ovdje prica. A mozda se i varam...
Imam firmu (obrt) od 80 zaposlenih i uvijek mi radnici dobe placu 1. U mjesecu i svi prekovremeni su im placeni (veca satnica), bozicnice, regresi, etc. Al ja na to gledam kao na nest sto je normalno, kako mora biti.

zaposli me, kaj cekas :D

Panzer, Hana Modz V3, Kayfun Lite, Taifun GT, Helios, RSST, DID

Povratak na vrh 

Post Postano: 07 pro 2015 08:34 

Nikola Tesla je napustio Hrvatsku s 19 godina.
Stvarno je bio genije.

Povratak na vrh 

Post Postano: 07 pro 2015 09:03 

Corto_1973 je napisao:
Malo bih se nadovezao na Diablovo iskustvo sa Nexe betonom jer je ono karakteristicno za domace gospodarstvo. Ta iluzija da ce gradjevina pokrenuti cijelo gospodarstvo i da cemo pomocu nje nesto napraviti u trenutku kad kompletna operativa nije bila u stanju javiti se ni na jedan medjunarodni natjecaj zbog nedostatka radne snage (strucne - armiraca, tesara, zidara, elektricara) je i dovela do kraha. Bilo je dobro dok je politika namjestala poslove i dok su se tuneli farbali 5 puta. A sve je krenulo s nevidenom pljackom u obnovi o kojoj jos uvijek svi sute. Pa su bivsi majstori za mjesalicom odjednom imali firme od 700 ljudi u kojima su place bile 10+ k kuna. A u isto vrijeme su unisteni zadnji ostaci firmi koje su nekad gradile cijele gradove u inozemstvu. Banka da kredit, napravi se zgrada, ljudi uzmu kredit, gradi se dalje... jednom je moralo puci i to nema veze s krizom u svijetu.
Radim u stranom predstavnistvu privatne tvrtke koja posluje na svim kontinentima, a zena u gradjevinskoj firmi i u to doba me tukla s placom 2,5 puta... Moja tvrtka posluje s vodecim industrijskim gigantima u svijetu, a zeninoj su musterije bile Kalmeta i Todoric... pametnome dosta...
Ja sam siguran da ce place i mirovine kod nas tek poceti padati... i to prilicno...

Zato sam i rekao izmisljena recesija jer u gradjevinskoj struci se nista promjenilo nije. Posla ima i dalje kao i prije, mozda ne toliko po zagrebu koliko je prije bilo, ali radi se svugdje. Problem je jos uvijek sto se poslovi dobivaju preko sveza i vezica a ne sukladno najboljem omjeru cijene i kvalitete. I dok god tako bude, napretka nemoze ni biti.
Sve je pocelo sa autocestom zagreb-split, to je bila pljacka stoljeca od strane onoga tko je uspjeo dogovoriti da Bechtel/Enka (zamisli molim te, Amerikanci se skompali sa Turcima da sagrade Hrvatima autocestu) dobije posao umjesto lokanih firmi. Dok su velike firme propadale, sitni muljatori su doslovno lopatama trpali pare u torbe i nosili u banku. A to jos uvijek traje i pitaj boga kad ce zavrsiti...

Samo me strah, to bi se lako moglo i ovdje ponoviti, jer vidim sta se dogadja. Doduse Kanada je puno veca i ekonomski razvijenija zemlja pa ju takvo nesto nebi toliko jako pogodilo, no posto jos uvijek ovisi o Amerima, svasta je moguce... Jedina sreca je u tome sto su zakoni ovdje puno bolje organizirani, pa ako se i dogodi nesto takvo, kad se otkriju krivci, oni nece tako olako proci kao nasi mafijasi.

Povratak na vrh 

Post Postano: 07 pro 2015 09:08 

Mislim da su Kinta i Fyla ovdje u pravu. Postoji cijeli niz malih firmi i obrta koji posluju sasvim solidno i treba ih jasno odvojiti od kukolja. Te male tvrtke su prilagodljive i većinom se bave usko specijaliziranim podrucjem te nisu toliko ovisne o udarima na trzistu. Druga strana price je da moras imati i srece za naci posao u takvoj tvrtci ili obrtu. Nazalost, kolega Diablo ju ocito nije imao.
Propala je vecina velikih tvrtki, nismo usvojili industriju cetvrte generacije (fleksibilne tehnoloske linije, roboti) a o petoj generaciji da ne pricamo.
Osobno mislim da trenutno jedino te male tvrtke i obrti mogu izvuci zemlju iz krize. Ali tu bi drzava morala znacajno pomagati poduzetnicke ideje cak i pod cijenu da od 10 novih tvrtki 7-8 propadne...

Povratak na vrh 

Post Postano: 07 pro 2015 09:30 

Bilo kako bilo, moja dobra iskustva su vrlo kratka, ne pricam tu samo o placi nego i o odnosu radnik-poslodavac.
Cinjenica je da je u Hr nezaposlenost ogromna, i naci normalan posao je na granici dobitka na lutriji. Vjerujem da nije tako svakome, no eto, u grani posla u kojoj ja imam iskustva, na zalost je tako.
Malo smo skrenuli sada sa teme, pa da se vratimo natrag.
Ja mogu govoriti samo o iskustvu rada u Kanadi, i po svemu do sada vidjenom, oni clanci koe citate po novinama su realni i vrlo blizu kompletnoj istini. Naravno da senzacionalizma uvijek ima (trebate tek ovdje vidjeti naslove po novina) no uz razumno prepoznavanje senzacionalizma, te uz ono sto sam do sada dozivio, lagao bih kad bih rekao da nije istina to sto pise u novinama jer je otprilike 90% toga istina.
Naravno, uvijek ce postojati oni koji misle da se ovdje novac kupi po cesti i visi sa svake grane, pa ce doci, vidjeti da tome nije tako i onda pljuvati po stranoj zemlji. Takvih je uvijek bilo i uvijek ce ih biti, i naravno, valja saslusati obje strane ploce, no i takvi slucajevi su u veliko veliko manjini.
Nebiste vjerovali koliko ovdje ima slavonaca, ljudi koji su se bavili zemljom i poljoprivredom, a na kraju zavrsili kao sljakeri u kanadi.

Povratak na vrh 

Post Postano: 07 pro 2015 23:40 

Rossi je napisao:
Fyla je napisao:
Neznam sto da napisem...

zaposli me, kaj cekas :D

i mene :D

Povratak na vrh 

Naslov:
 Post Postano: 08 pro 2015 13:27 

Nemojte se zalijetati, ja radim kod jednog koji ima pricu kao Fyla, medjutim njegova prica i prica nas radnika nije ista :)
5 nedjelja zaredom i opet ovu radim a plata ista, mozda ste primjetili da me nema :)

Povratak na vrh 

Post Postano: 08 pro 2015 13:43 

Eto, bolje da nisam ništa ni napisao. Nisam se htio ni reklamirat ni hvalit, samo sam iznio jedan slučaj (konkretno moj) da se vidi da se i u HR može. Očito nisam trebao.

Molim moderatora da obriše moj post gore.

Povratak na vrh 

[ 114 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeća

Početna » Ostalo » Hrvatska

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club