Borila se do posljednjeg daha: Baka Karmela Stivi izgubila stan i - umrla 50 dana do 100. rođendana
Karmela Stivi iz Rogoznice, javnosti dobro znana kao borbena starica koja se na pragu svoje stote godine do posljednjeg daha energično borila kako bi zadržala svoj stan u Rogoznici kojeg joj je na prevaru otela i preprodala njena unuka Ksenija Drnasin preminula je u subotu u Šibeniku točno 51 dan prije nego će proslaviti punih sto godina života, piše Slobodna Dalmacija.
Pošto je susjed Mario Loina, koji se više godina skrbio o njoj privremeno morao u Švicarsku, Karmela se potkraj prošle godine skrasila u Cvjetnom domu u Šibeniku. Redovito ju je sve vrijeme u staračkom domu posjećivao i brinuo o njoj rođak Josip Bego i njegova obitelj iz Zablaća.
- Iako nikada nije bila ozbiljnije bolesna, sve vrijeme otkako je napustila stan i preselila u starački dom, Karmela nije mogla prežaliti što se našla u domu. Iz dana u dan to ju je lagano ubijalo, a pogotovo ju je pogodila vijest da je na posljetku izgubila dugogodišnju pravnu bitku, te da je sud dozvolio da se u njen stan u Rogoznici useli Ante Dujmović koji ga je u prilično nerazjašnjenim okolnostima kupio od unuke Ksenije. Čini se da ju je ta vijest nekako i dotukla.
- Primjećivao sam da se od tada polako gasi. U srijedu sam bio kod nje. Nije se žalila da je išta boli. U međuvremenu je završila u bolnici na respiratoru jer je teško disala. Žalostan sam što je partila, a da mi tu vijest uopće nisu javili iz bolnice, premda sam im ostavio svoje podatke. Sve što još mogu učiniti jest da je u ponedjeljak u 15 sati dostojno ispratimo, zajedno sa svima kojima je Karmela nešto značila, na doživotno počivalište na groblju u njenoj rodnoj Rogoznici, kaže Bego.
Tako je eto okončala Karmela Stivi koja je, „ni kriva, ni dužna“ posljednje tri godine postala sinonimom ustrajne osobe koja se do posljednjeg atoma borila za pravdu ne pristajući na tezu da pravda i pravo uvijek ne stanuju pod istim krovom. Podsjetimo, Karmela je punih pet godina vodila bitku protiv bešćutne države i još bešćutnije unuke Ksenije. Starica je svojoj unuci Kseniji darovala svoj stan u Rogoznici uz dogovor da se o njoj brine do kraja života. Unuka je, na žalost, pod prilično nejasnim okolnostima 2006. Godine, dakle u vrijeme dok je baka Karmela pokušavala opovrgnuti tu darovnicu zbog nekorektnog ponašanja unuke Ksenije, jer niti ju je posjećivala, niti skrbila o njoj, bez Karmelinog znanja uknjižila na stan. Istodobno, iako se vodio spor oko darovnice, stan je prodala Anti Dujmoviću iz Splita.
Na temelju toga u svibnju 2010. Sud je donio odluku da se starica deložira iz stana u kojemu je živjela duže gotovo 40godina. Deložacija zakazana za početak listopada u više navrata je spriječena zahvaljujući pritisku javnosti koja je stala na Karmelinu stranu. Javnost je ostala zatečena odlučnošću bake Karmele da pobjedi pravda. Ostat će za pamćenje njene izjave za medije:
- Ja živa ovaj stan, u kojem živim 38 godine, dobrovoljno ne napuštam. Mogu me na silu iz njega iznijeti. Što ću poslije toga učiniti, ne znam. Možda skočiti u more ili pod kamion. Najbolje da me direktno odnesu u grob. I, nisu je izbacili iz stana, ali su joj ga oduzeli čim je otišla u dom. Naime, u međuvremenu pokazalo da je novi vlasnik Dujmović osoba sumnjiva morala, te da je na sličan način, navodno pozajmljujući manje iznose novca po lihvarskim kamatama, već ulazio u posjed većeg broja stanova. O njemu i njegovim rabotama i službeno se bavila policija, odvjetništvo, pa i sud. No, u cijeloj toj priči, pravo je bilo na njegovoj strani i, na koncu, neposredno uoči smrti Karmele Stivi, uselio se u njezin stan.
Storija u Karmelinoj kalvariji ima pozitivnih i negativnih likova. U galeriji onih koji su nastojali pomoći vremešnoj starici, pored ostali, su već spominjani Josip Bego i njegova obitelj, susjed Mario Loina, ali Franjo Pašalić koji joj je kao neznanac “pobrisao“ visoke sudske troškove zbog kojih je trebala ostati bez polovice mirovine. Tu je i bezbroj onih koji su joj javno i na druge način pružali potporu da ustraje. - U ovoj mojoj nevolji imala sam ogromnu potporu od mnogih ljudi, pa i vas novinara, posebno “Slobodne”. Što reći nego hvala! - zborila je razborito baka Karmela. Na kraju je, na žalost, život, ipak, demantirao njen životni kredo i pravo je pobijedilo pravdu, a ona je s tom gorkom istinom otišla na vječno počivalište, piše Slobodna Dalmacija.