Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Hrvatska

[ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Željko Rohatinski
 Post Postano: 04 lip 2012 17:32 
Moderator

Rohatinski najavio odlazak: Premijer mi je rekao da suradnja više nije moguća! :joj:

Mhm, da li je lopov koji je 12 godina radio protiv ili za rvacku, ostaje dvojbeno.
postavlja se pitanje: gdje će jadan, možda u MMF?
Ja samo mislim da je čovjek sposoban i koji je za razliku od ostalih naših vođa educiran i pametan. To što se usprotivio ovoj vlasti i odmah izgubio još jedan mandat, nešto pokazuje.
Ispast će na kraju da je rvacka puno izgubila, no o tom potom. He, da ne zaboravim, židov je naravno.
Evo nekoliko priznanja koje ne dobiva baš svatko.

Guverner Rohatinski je dobitnik nekoliko međunarodnih stipendija, među kojima i Fulbrightove, autor je više znanstvenih i stručnih članaka, knjige "Vremenska dimenzija ekonomske aktivnosti društva" te suautor knjige "A Road to Low Inflation".

Dobitnik je nagrade udruženja guvernera europskih nacionalnih banaka kao najbolji guverner (Central European Annual Awards for Excellence).

Godine 2007. tvrtka Lex Info u kategoriji za najuglednijeg financijskog stručnjaka je proglasila dr. Rohatinskog.

Godine 2008. Hrvatska udruga za odnose s javnošću dodjeljuje dr. Rohatinskom nagradu najbolji komunikator među osobama iz hrvatskog javnog života.[2]

Hrvatski tiskani dnevnik Jutarnji list proglasio je Rohatinskog za osobu 2008. godine jer je poduzetim mjerama za vrijeme globalne gospodarske krize spasio hrvatski financijski sustav od sloma te postao jedan od ljudi s najvišim stupnjem vjerodostojnosti i integriteta na hrvatskoj javnoj sceni.[3]

Mjesečnik The Banker, koji pripada publikacijama grupe najutjecajnijih europskih financijskih novina Financial Times, dodijelio je dr. Željku Rohatinskom dva priznanja za 2008. godinu - priznanje najboljeg guvernera Europe i najboljeg centralnog bankara godine 2008. u globalnim razmjerima.

Povratak na vrh 

Naslov: Re: Željko Rohatinski
 Post Postano: 04 lip 2012 23:36 

Puno priznanja i ko zna cega jos za njegov rad.
A sve bi bilo ok da nije na vidjelo izasla prica sa Todoricem.

Povratak na vrh 

Post Postano: 05 lip 2012 10:20 
Administrator

U Hrvatskoj sve mora biti dramatično, pa i promjena guvernera Hrvatske narodne banke, piše član našeg stručnog tima Guste Santini na svojim stranicama rifin.com o "gromu iz vedra" – izjavi Željka Rohatinskog da se neće kandidirati po treći put za mjesto guvernera HNB-a.

"U normalnim vremenima promjena na vodećoj poziciji tako značajne institucije ne samo da je dobra, nego je i poželjna. Međutim, u Hrvatskoj stanje nije normalno. Štoviše, stanje je alarmantno, pa će promjena vodećeg čovjeka središnje banke biti pod posebnom prismotrom", navodi on.

Pitanje svih pitanja je, po Santiniju, kako će vjerovnici primiti tu vijest.

Povodom negativnih prognoza u sklopu ocjene kreditne agencije Moody's, Santini je naveo u jednom od prethodnih tekstova da se kamatne stope, cijena, na nove kredite neće značajnije povećati.

"Danas, nakon izjave Rohatinskog, manje sam siguran u jučerašnju tvrdnju. Guverner Rohatinski bio je dobro primljen od strane naših vjerovnika", piše Santini.

Rohatinski je tvrd pregovarač, a govori se da će ga zamijeniti Boris Vujčić, što bi moglo naslutiti da neće biti značajnije promjene u politici središnje banke, u što "možemo, ali ne moramo vjerovati", procjenjuje Santini.

"Neizvjesnost bi mogla potaknuti naše vjerovnike da povećaju kamatnu stopu na nove kredite, recimo za 0,5%, što nikako ne bismo trebali ocijeniti prevelikim, neočekivanim povećanjem. Međutim, kako je inozemni dug na razini društvenog proizvoda, to znači da bi odlazak Željka Rohatinskog mogao godišnje 'stajati' Hrvatsku pola postotka društvenog proizvoda, što je jednako 225 milijuna eura, što bi moglo, ako potraje, u konačnici povećati cijenu kredita, recimo u četiri godine, za cijelu milijardu eura. To su veliki novci u trenutku kad hrvatska vlast jedva krpa kraj s krajem", predviđa ekonomist.

Njegov tekst objavljen je kao poziv savjetnicima gospodina Milanovića da još jednom sagledaju sve aspekte odluke, da sačine cost-benefit analizu smjene Rohatinskog. Također, poziva i sve relevantne čimbenike, uključujući predsjednika RH Ivu Josipovića, da rasprave o možebitnim posljedicama.

Čini mu se da sada imamo "konačan razlaz" između fiskalne i monetarne politike, što nije dobro ni po formi ni po sadržaju. Podsjeća da je Rohatinskog na čelo HNB-a doveo upravo SDP 2000. godine.

Santini ističe da se često nije slagao s hrvatskom monetarnom politikom, te je smatrao da bi trebalo preispitati i kreditnu politiku. Pri tome je mogao pomoći Rohatinski jer je "jedan od naših ponajboljih ekonomista bez obzira da li se slagali s njime, odnosno da li ga voljeli ili ne voljeli".

"Vrijeme će pokazati što je i zašto radio gospodin Rohatinski ono što je radio. Bez dovoljno informacija možemo iznositi, samo, svoja mišljenja a prelazak te granice znači samo 'pričam ti priču' što nije neuobičajeno u Lijepoj našoj", zaključuje Santini.

Povratak na vrh 

Post Postano: 05 lip 2012 10:52 

http://danas.net.hr/novac/kulic-rohatin ... lemu-stetu

Boli me ona stvar za Rohatinskoj, ali me zanima ko je u pravu. Krupni kapital koji ga dize u nebesa ili ovaj koji sere po njemu.

Povratak na vrh 

Post Postano: 05 lip 2012 11:08 
Administrator

Lis je napisao:
Boli me ona stvar za Rohatinskoj, ali me zanima ko je u pravu. Krupni kapital koji ga dize u nebesa ili ovaj koji sere po njemu.

Ni jedan ni drugi nego vlada. Guverner ne moze sam napraviti za sto ga Kulic optuzuje.

A prava istina je da niti jedna vlada ne moze i ne smije rijesiti stvar. Bogati zidovi iz jamerike odredjuju sto ce vlada raditi. A po izboru im ostavljaju minorne sitnice. Koju god vladu izaberemo stvari se nece mijenjati. Jer nas drze u saci.

Povratak na vrh 

Post Postano: 05 lip 2012 11:55 
Moderator

Santini ističe da se često nije slagao s hrvatskom monetarnom politikom, te je smatrao da bi trebalo preispitati i kreditnu politiku.

Hm, Kinta, ovaj tip mi je predaval ekonomiju Jugoslavije. Star je i čevek iz nekog režima.
kaj on ima trtljati.Stalno nekaj komentira, sere, a niš ni napravil, ni nebu, osim kaj je mene zrušil na ispitu, no to nije ništa pomoglo. :finger:

Povratak na vrh 

Post Postano: 05 lip 2012 12:21 

Mozda Matija Ivanic, ovi zasigurno ne... Hm treba ponovno iscitati tatu Herberta, rekao je puno toga u Dini...

Sent from my U8650-1 using Tapatalk

Povratak na vrh 

Post Postano: 05 lip 2012 12:54 
Administrator

Corto_1973 je napisao:
Mozda Matija Ivanic, ovi zasigurno ne... Hm treba ponovno iscitati tatu Herberta, rekao je puno toga u Dini...

Bas si me dobro sjetio, idem skidat Dinu.
:plus:

Povratak na vrh 

[ 8 post(ov)a ] 

Početna » Ostalo » Hrvatska

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club